Ekonomi

Bitlis’ten İtalya ve Avrupa’ya Kurutulmuş Domates İhracatı

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde hasat edilen ve kurutulmak üzere tarlalara yayılan domatesler, başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Nisan ayında ekimi yapılan domatesler hasat edildikten sonra ağustos ve eylül aylarında kurutma işlemine geçmektedir. Domatesler kavurucu sıcakta 10-12 gün içerisinde doğal yollarla kesilip kurutulduktan sonra makarna sosu ve pizzada kullanılmak üzere İtalya ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor.

Adilcevaz ilçesinde hasat edilen ve tarlalara kurutulmak üzere serilen yaklaşık 4 bin ton domates, güneşte doğal sistemlerle kurutulduktan sonra ihraç ediliyor. Lezzeti nedeniyle büyük talep gören Bitlis’in kurutulmuş domatesi dünya sofralarında yerini almaya başladı. Özellikle Güneydoğu illerinde tarım işçilerinin hasat ettiği domatesler büyük bir özenle ikiye bölünüp tuzlanıyor ve beyaz çarşaflar üzerinde kurumaya bırakılıyor.

Adilcevaz’da 25 yıldır domates üretimi yapan çiftçi Cüneyt Dük, geçen yıl deneme üretimlerinin ardından bu yıl kurutulmuş domates reyonuna da girmeye başladıklarını söyledi. Duk, “Yaklaşık 25 yıldır domates yetiştiriyorum. Geçen yıl domates kurutma işine girdik ve 100 dönüm araziyle bu işe başladık. Bu sene bunu arttırdık ve şu anda 250 dönüm ekili alanımız var. İhracat yapıyoruz. Bu kurutulmuş domateslerin tamamını başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz.”Bu domateslerimiz makarna sosu ve pizza üretiminde kullanılıyor. İstihdama da katkı sağlıyoruz. Bu yıl 150 ile 200 arasında tarım işçisi çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı artırarak hem çalışanlarımıza hem de bölge çiftçimize alternatif bir ürün olarak sunmayı planlıyoruz” dedi.

Bu yıl yaklaşık 4 bin ton domates kuruttuklarını belirten Duk, “Fuar alanımızda yıllık 4 bin ton üretimimiz var. Bu 4 bin tonluk üretimden, yaklaşık 10 bin ton domatesten 1 kilo kurutulmuş domates elde ediyoruz.” 12 kilo. İlçe ekonomisine alternatif ürün olarak sunuyoruz. Burada genelde sofralık olarak kullanılıyor.” Domates ekilir. Piyasa belli değil, günden güne değişiyor. Ancak ektiğimiz bu domatesin sabit bir pazarı var. Çiftçinin piyasanın düşmesinden korkmuyor. Garantili alımla domatesini rahatlıkla pazarlayabiliyor. Çift, kendi ektiğimiz 250 dönüm alanın dışında arkadaşlarımızdan da domates alıyor ve burada “Kurutuyoruz” dedi.

Manisa’dan gelerek kurutulmuş domates alıp İtalya ve Avrupa’ya ihraç eden İsmail Mürselim, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 10 yıldır yaptığı işin aynısını son 2 yıldır Bitlis’te de yaptığını belirtti. Çiftçilerle sözleşmeli tarım yaptıklarını belirten Mürselim, “Ege Bölgesi’nde uzun yıllardır yaptığımız bu kurutulmuş domates işini 10 yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne taşıyoruz. Daha önce Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’da yaptığımız işi Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde iki yıldır yapıyoruz. “Burada çiftçilerimizle sözleşmeli tarım yapıyoruz. Çiftçimiz Cüneyt Dük ile 250 dönüm ile başladık. Sözleşmeli olarak diğer çiftçilerimizden aldığımız domatesleri stand alanında kesip kurutup ihraç ediyoruz” dedi. – BİTLİS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu