Sağlık

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir, ne yeterlidir? İlerlemiş boyun fıtığı belirtileri nelerdir?

Omurganın en hareketli kısmını oluşturan boyun bölgesinden geçen atardamarlar önemli vücut yapılarını barındırır ve başa destek görevi görür. Ancak bu daha geniş hareket aralığı aynı zamanda onu darbelere ve yaralanmalara karşı daha duyarlı hale getirir. Bu nedenle ağrı nedenleri açısından omurgada belden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Peki boyun fıtığı belirtileri nelerdir, boyun ağrısı nereye vurur?

MEVCUT FITIK BELİRTİLERİ

Toplumda en sık görülen ağrı türlerinden biri olan boyun ağrılarının en büyük nedenlerinden biri de boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı en sık 5. ve 6. omurlar arasında görülürken, ikinci sıklıkta 6. ve 7. omurlar arasında görülür. Bunun nedeni ise bu omurların çok hareketli olması ve çok fazla gerilime maruz kalmasıdır.

-Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı

-Kollarda uyuşma ve his kaybı

-Kollarda karıncalanma

-Kollarda güç kaybı

-Reflekslerde azalma

-Kollarda incelme

Müdahalenin fark edilmediği ve ileri düzeyde olduğu durumlarda hasta fıtığın etkilediği bölgelerde tamamen his kaybı ve felç yaşayabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

SERTİK FıTIĞA NELER İYİ GELİR?

Öncelikle belirtilerin şiddetinin, bu belirtilere kas gücü ve refleks kaybının eşlik edip etmediğinin, MR ve diğer tetkiklerle tespit edilen bulguların hastanın muayenesi ile uyumlu olup olmadığının incelenmesi gerekir.

Konservatif tedavi öncelikle seçilmesi gereken tedavi yöntemidir. Konservatif tedaviye başlamadan önce kırık, enfeksiyon, tümör gibi nedenlerin dışlanması gerekir. Temel olarak boyun fıtıklarında temel sorun sinir üzerinde yüksek basınç oluşması ve bunun sonucunda ucun sıkışmasıdır.

BOYUN YAKA KULLANIMI

Akut ağrı durumlarında 3-4 gün boyunca boyunluk kullanılması konservatif tedavilerin başında gelir. Özellikle yolda veya iş yerinde kısa süreliğine boyunluk kullanmak çok önemlidir. Boyunlukların uzun süreli kullanımı kas güçsüzlüğüne ve boyun hareketlerinin kısıtlanmasına neden olacağından dikkatli olunmalıdır.

Boyun fıtığı nedeniyle boyunluk kullanılıyorsa boyunluğun ön tarafı dar, arka tarafı geniş olmalıdır. Böylece boynun öne doğru eğilmesiyle omurilik üzerindeki baskı azalır ve hasta daha az ağrı hisseder ve bir konfor alanı yaratır.

FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON TEDAVİSİ

Özellikle akut boyun ağrısı olan hastalarda ağrı kontrolü için fizik tedavi tercih edilebilir. Bunlar arasında TENS, Lazer, Ultrason, sıcak ve soğuk uygulamalar yer almaktadır.

Yüzeysel ısı yöntemleri birçok rahim ağzı hastalığında kasları gevşetebilir ve ağrıyı azaltabilir. Öte yandan, akut servikal radikülopatide derin ısıdan kaçınılmalıdır çünkü sinir çevresindeki inflamasyonu daha da arttırarak ağrının ağırlaşmasına ve sinir hasarına neden olabilir.

KURVİKAL FITIK EGZERSİZLERİ

Tüm kas-iskelet sistemi hastalıklarında olduğu gibi boyun fıtığı hastalığının da en önemli tedavisi hareket ve egzersizdir. Günde 2-3 seans yapılır, her hareket 8-10 saniye sürer ve 5-10 kez tekrarlanır. Germe egzersizleri 6-10 saniye sürmeli ve günde 1-4 kez tekrarlanmalıdır.

Tüm bu tedaviler hastanın durumuna göre uygulanarak hastanın yaşam kalitesinin yeniden sağlanması amaçlanır. Boyun fıtığı nedeniyle ameliyat olan hastalarla ameliyat olmayan hastalar karşılaştırıldığında ne yazık ki 2 yıl içerisinde ağrı ve yaşam kalitesi açısından sonuçlarda bir fark görülmemektedir.

Ayrıca hastanın tedavi sırasında ve sonrasında boyun durumunu koruması, ters hareketlerden kaçınması, boyun duruşunu destekleyen yastık kullanması ve antrenmanları hayatının bir parçası haline getirmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu