İçişleri Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları arasında “Bağımlılıkla Mücadelede İşbirliği Protokolü” imzalandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de uyuşturucuya başlama nedenleri arasında yüzde 34 ile merakın ilk sırada, yüzde 22,6 ile kıskançlığın ve yüzde 15,5 ile arkadaş ısrarının ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Asil, Gençlik ve SporPolis Müzesi’nde düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Bakanlığı ile İşbirliği Protokolü İmza Töreni’nde konuştu.
Avrupa ve ABD’nin uyuşturucuyla mücadelede “havlu attığını”, Belçika’da yılda 70 ton, Hollanda’da 49 ton, İspanya’da 37 ton kokain ele geçirildiğini belirten Soylu, ABD ve Avrupa’nın şahsi takibi bıraktığını söyledi. kullanıp yasal yere taşımıştır.
Uyuşturucuya teslim olmadan mücadeleye devam edeceklerini belirten Soylu, PKK terör örgütünün uyuşturucu şebekesinin ve ABD işgalinin ardından Afganistan’da afyon ekilen alanı 300 bin hektara çıkarması ve sentetik uyuşturucu üretimindeki artışın bunun için etkili olduğunu söyledi. Avrupa’nın doğusu, Türkiye’yi ciddi bir “arz baskısı” altına soktu. altında bıraktıklarını dile getirdi.
Türkiye’nin köklü geleneği, aile yapısı ve her türlü kötü alışkanlığın karşısında duran inancıyla uyuşturucuyla mücadelede avantajlara sahip olduğuna işaret eden Soylu, güçlü devlet geleneği, yüksek kapasiteli kurumlar ve deneyimli kuruluşlarla çalışıldığını anlattı.
“Bir buçuk yılda habersiz 5 bin 500 tutuklama yaptık”
Eroin arzına yapılan darbe ile rotanın değişerek Akdeniz bölgesine itildiğini kaydeden Soylu, “Narkotik Şubemiz Asena adında tüm dünyanın örnek aldığı bir program yaptı. 1,5 yılda ihbarsız nöbetler.Milyonlarca veriyi yapay zeka ile buluşturuyoruz.Neden, nerede, neden olmaması gerektiğini belirliyoruz. Tespit ettiklerimizin yüzde 45’inde uyuşturucu buluyoruz. Bu büyük bir başarıdır.” dedi.
Türkiye’de ilk kez hayata geçirdikleri uygulama ile 3 ayda bir kanalizasyonlardan alınan atıksu örneklerinden kullanılan ilaçlar hakkında bilgi topladıklarını belirten Soylu, belirledikleri kriter listelerini tüm il ile paylaştıklarını belirterek, şunları kaydetti: ilçe emniyet müdürlükleri, ilgili kurum ve kuruluşlar.
Yakaladıkları her uyuşturucu bağımlısına ve satıcısına sordular, “Nerede, kaç yaşında başladınız? Kim teşvik etti? Nerede kullanıyorsunuz?” Sorularına aldıkları yanıtlarla yol haritasını belirlediklerini kaydeden Soylu, uyuşturucu madde kullanım alanı ve ‘Narkotik ana’ olarak belirlenen metruk binaların yıkımı için çalışma başlattıklarını hatırlattı.
“Narko alan projesi kapsamında mahalle giriş çıkışları kontrol ediliyor”
20 büyükşehirde Narko alan projesini hayata geçirdiklerini belirten Soylu, “Mahalleyi tamamen kapatıyoruz. Terör olayında olduğu gibi mahalle kapatma yapıyoruz. Şu anda İstanbul’da 7 mahalle kapalı. .Polis ekiplerin kontrolünde mahalleye girip çıkıyor.Ta ki ortalık temizlenene kadar.Biz önce mahallelinin bu duruma tepki gösterip göstermeyeceğinden endişe ettik.Onlar daha çok sevindiler. bu konu burada. Narkotik bölge projesini burada uyguluyorsanız biz buna razıyız.” dediler.” dedi.
Dünyada metamfetamin tehdidinin arttığını ve bunu sağlamaya çalıştıklarını belirten Soylu, bu yıl 15 ton metamfetamin ele geçirdiklerini ifade etti.
Konuyu siyasileştirerek Türkiye’yi “uyuşturucu devleti” olarak tanımlayanların olduğunu belirten Soylu, şunları kaydetti:
“Geçen yıl Belçika’nın Antwerp limanında 70 ton kokain ele geçirildi, orası narkotik devleti değil. Hamburg limanında 20 ton kokain ele geçirildi, narko devleti değil. Avrupa’da 20 ton, 30 ton 40 ton kokain ele geçirildi, narko devleti değil Türkiye’de “Yılların aksine ortalama kokain yakalaması 1,5 ile 2,5 ton arasında. Bu ülkede yaşayanlar Türkiye’yi uyuşturucu devleti olmakla suçluyor. Kendi devletinin üzerine en büyük çamuru atmaya çalışıyor.”
Yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarına ilişkin verileri paylaşan Soylu, “Uyuşturucuya başlama nedenleri arasında yüzde 34 ile merak, yüzde 22,6 ile kıskançlık, yüzde 15,5 ile arkadaş ısrarı birinci sırada. gençlerimizi ve ailelerini bu konuda bilgilendirin.” “Hem merakı hem de ilgiyi kırıyoruz. Ayrıca bilerek veya bilmeyerek onları teşvik eden yayınlar veya diğer kaynaklar üzerindeki baskıyı artırıyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bağımlılık ve Emekle İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.