Haber

Balıkesir’in ‘Kirli Hanım Peyniri’ Norveç’te bronz madalya kazandı

Kirli Hanım Peyniri, Türkiye’nin uluslararası ödüle layık görülen ilk peyniri

Lezzeti ve ismiyle büyük ilgi gören Kirli Hanım Peyniri’ne uluslararası ödül.

Yıllardır üretimi yapılan Kirli Hanım Peyniri büyük ilgi görüyor.

BALIKESİR – Norveç’te düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri’nde Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in Kirli Hanım peyniri, bronz madalya alarak değerli bir başarıya imza attı. Balıkesir’in Gömeç, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde yüzyıllardır geleneksel olarak üretilen peynir, lezzeti, lezzeti ve ismiyle dikkat çekiyor. Kirli Jambon Peyniri’nin üretimi için yaklaşık bir yıl emek harcanmaktadır.

Her yıl dünyanın en iyi peynirlerinin sahne aldığı yarışmaya bu yıl 43 ülkeden 4.502 peynir katıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla bu yarışmaya 50 çeşit peynirle katıldı. Yarışmaya katılan Dirty Lady Cheese birinci olarak bronz madalya almaya hak kazandı.

Yüzyıllardır Edremit Körfezi’nin Gömeç, Burhaniye ve Ayvalık ilçelerinde üretilen Kirli Hanım Peyniri, lezzeti, lezzeti, asiditesi ve ismiyle dikkat çekiyor.

Soğuk hava zincirine ihtiyaç duymadan uzun yıllar saklanabilen ve eskidikçe değer kazanan Kirli Hanım Peynirini uzun yıllar sonra orijinal haliyle üreten Mehmet Has Manisalı, şunları söylüyor: “Kırlı Hanım peyniri Türk peynirlerinden biridir. unutulmaya yüz tutmuş peynirlerdendir. Körfez, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık yörelerinde yapılan peynirlerden biridir.” “Buzdolabı kullanılmadığında üretilen, uzun yıllar saklanabilen, kirli yani eşimin peyniridir. Uzun süre yıllandırılabilen bir peynirdir, tadı, tadı ve lezzeti çok önemlidir. Diğer peynirlerden biraz farklı” dedi.

Yıllar sonra yeniden Kirli Hanım Peyniri üreten Manisalı, şöyle konuştu: “Peyniri diğer peynirlerden farklı kılan özelliklerinden biri de sadece haziran, temmuz ve ağustos aylarında üretilip güneşte muhafaza edilmesidir. Öncelikle peynir 7-8 gün tuzla ovularak güneşte ve rüzgarda bekletiliyor. Bu bölgenin en sevilen peyniridir.” “Yüksek kuzey rüzgarı tipidir. Bir ay kadar kuzey rüzgarında bekletildikten sonra pişirilir. Bugünkü şeklini alır. İçerisindeki suyu ve nemi uzaklaştırdığı için peynirin bozulma ihtimali yoktur ve peynirin bozulma ihtimali yoktur. Uzun yıllar saklanabilen bir peynir” dedi.

Kirli Hanım Peyniri’nin nasıl tüketileceğini anlatan Mehmet Özgü Manisalı, “Kırlı Hanım peyniri tatlılığı yüksek olduğu için koyun sütünden yapılıyor. Eskitilmiş peynirlerin tazeliği her zaman yüksek olduğundan tadı, lezzeti ve asitliği biraz farklıdır. Beyaz gibi. peynir sabahları bol miktarda bulunur.” “Çok miktarda tüketilebilecek bir peynir değil. İnce ince kesilip üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi dökülerek hem kahvaltıda hem de meze olarak tüketilebilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort